„Sa folosesc obiective SMART” – Dorinta nr. 138

Obiectivele SMART sunt absolut necesare pentru indeplinirea dorintelor. Fac sarcinile mai … realizabile.

Diferenta dintre scopuri si obiective: Scopurile sunt mai mult niste dorinte, pe cand Obiectivele reprezinta un plan pentru indeplinirea dorintelor.

Ce sunt obiectivele SMART  in primul rand?

Sunt:

  • Specific (Specifice)
  • Measurable (Masurabile)
  • Achievable ( Realizabile )
  • Realistic (Realiste)
  • Time-related ( bine definite in ceea ce priveste timpul)

1. Specific – adica foarte clare, specifice.

Exemplu:

Obiectiv nespecific : ” Vreau sa ajung departe.”

Obiectiv specific: ” Vreau sa ajung din locul in care sunt acum la fereastra.”

Diferenta pe care o face un obiectiv specific este aceea ca acum stii exact unde vrei sa ajungi .

2. Measurable – adica sa poate fi masurat, cuantificat, sa poata fi tinuta o evidenta a progresului, sa fie foarte clare conditiile conform carora obiectivul este indeplinit.

Exemplu:

Obiectiv nemasurabil: ” Vreau sa avem multi colaboratori”.

Obiectiv masurabil: ” Vreau sa avem cel putin 50 de colaboratori”.

De ce e atat de important ca un obiectiv sa fie specific si masurabil?

Sa luam primul exemplu. Zic ca vreau sa ajung departe. OK. Si incep sa merg. La un moment dat ma opresc  si ma gandesc : am ajuns departe? n-am ajuns. Mai merg . Ma opresc din nou ; Am ajuns departe? N-am ajuns;  Uite cat de putin am mers….

… si atunci intervin niste mecanisme…

… Vointa si Gandul Constient sunt resurse pretioase. Necesita foarte multa energie. Si sunt folosite de organism cu mare grija.

In cazul in care iti doresti sa ajungi departe, subconstientul nu poate evalua de cate resurse are nevoie pentru a atinge obiectivul dorit. Mergi un pic si cand te opresti sa evaluezi, vezi ca mai ai de mers. Mai mergi si iar evaluezi. Tot nu ai ajuns si uite cat de putin ai parcurs. Atunci subconstientul incepe sa ia masuri. Decide ca se consuma prea multe resurse si e posibil ca organismul sa nu-si permita un consum atat de mare pentru acel obiectiv (pe care nici nu-l poate evalua)….

…. si atunci incepi : „stai ca nu pot sa  mai merg acum, ca a aparut o urgenta. Am de rezolvat problema asta, uite mai am de facut si treaba aia pe care am tot amanat-o. ” Ba ti-e somn, ba ti-e foame, ba ti-e lene, incepi sa-ti creezi tu liste de facut care sa te impiedice sa-ti atingi obiectivul. Toate par urgente dar de fapt nu sunt. Sunt doar modalitati prin care tu singur iti pui bete in roate. Pentru ca nu ai stiut cum sa-ti doresti.

Daca iti propui in schimb ” Vreau sa ajung din locul in care sunt acum la fereastra”, atunci stii exact unde vrei sa ajungi.

Si incepi sa mergi. Faci 3 pasi, vezi ca nu ai ajuns. Mai faci 2 pasi , te opresti si evaluezi. Am ajuns la fereastra? Nu;dar am mers ceva? Te uiti si vezi ca ai mers 5 pasi. Deci ai facut totusi ceva. Si pana la fereastra mai sunt inca vreo 6 pasi ( e o camera mare, da :)). Si subconstientul evalueaza, masoara, calculeaza si poate decide ca „se merita” sa mai depui efort pentru a-ti indeplini obiectivul. Pentru ca stie exact care e obiectivul si are si posibilitatea de a masura efortul si rezultatele.

3. Achievable – adica sa fie realizabile, sa nu fie exagerat de indepartate ca timp sau sa fie ceva ce simti ca sub nici o forma nu poti face.

4. Realistic – realiste, adica sa poata fi puse in practica. Majoritatea obiectivelor pot fi realizabile, dar nu toate pot fi realiste. Ar putea fi realizate dar doar daca se fac schimbari foarte mari in ceea ce priveste prioritatile, ceea ce nu este avantajos de fiecare data.

Acum, sa fie foarte clar ca eu incurajez dorintele „imposibile”. Poti mai mult decat crezi, poti primi mult mai mult ajutor decat crezi si poti realiza ceea ce odata ti se parea imposibil. Sunt convinsa ca deja ai realizat cateva lucruri care ti se pareau iesite din comun sau imposibil de avut la un moment dat.

Asa ca doreste-ti lucruri imposibile, fara limite. Fii deschis la orice isi doreste inima ta :).

Si crede ca iti vei indeplini dorinta. Atunci se vor crea drumuri, posibilitati care inainte iti erau inchise.

Chiar daca iti pui o dorinta ” imposibila”, cand incepi sa-ti faci planuri pentru indeplinirea ei, vezi ca e formata din o multime de lucruri realizabile si realiste. Si din pas in pas ajungi unde ti-ai dorit.

Vezi aici cum am incercat eu sa dezvolt fiecare dorinta in parte.

5. Time-related –  adica sa fie specificat termenul limita, „deadline-ul”.

Cand iti stabilesti o anumita data sau perioada in timp cand vrei ca obiectivul sa fie atins vei fi mult mai motivat, mai dispus la efort si ACTIONEZI.

“There’s a difference between interest and commitment. When you’re interested in doing something, you do it only when circumstance permit. When you’re committed to something, you accept no excuses, only results.” – Unknown

Exemplu de dorinta: ” Vreau sa am conditii optime pentru designul de sprancene pentru barbati”

Obiectiv SMART: ” Pana pe 23 iunie am un loc in salonul Plazan special amenajat pentru designul de sprancene pentru barbati, constand dintr-un scaun special, ucenic,oglinda pe perete si lumina foarte buna.”

Sarutari si imbratisari cu dragoste,

My Wish Fairy 🙂


Citeste mai multe despre obiectivele SMART aici 🙂

Vezi cum mi-am transformat dorintele in obiective SMART aici 🙂

P.P.S.: Video cu obiective SMART 🙂

Anunțuri

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Pingback: Lista de Dorinte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s